Delay in detecting door opening or motion

I have the original DIY kit. When I originally installed it, SmartThings would show a status change (e.g., door opened/closed or motion detected) almost immediately. About a month ago, there started to be a 10-12 second delay before there would be a status change. This is quite noticeable because I have a garage light (Zigbee switch) set to turn on whenever the door to my garage (Konnected contact sensor) was opened. While troubleshooting, I verified that the delay is with Konnected notifying SmartThings about the door opening and not with the Zigbee light switch. I've also confirmed that the delay is happening with all of my Konnected doors and motion detectors.

I had been using the old Konnected SmartApp, so I switched to the new one hoping that would solve the problem. Unfortunately, the problem still persists. Any idea what could be causing this? I have two DIY panels, both running software v2.1.0 and firmware v2.0.5. The wifi signal is strong (currently at 84% and 94%). One panel has been up for 20 days with 22,784 remaining memory. The other has been up for 16 hours with 25,304 remaining memory. I don't know why it has been up for only 16 hours as I have not rebooted it and they are both connected to a backup battery. Any suggestions?

  • I wonder if my problem is related. Yesterday I removed my old DIY boards and added the new Konnected kit. It works, but updates to the SmartThings app are, mostly, very slow. In the online IDE the door openings and motion detections show up instantly in the logs. Do your logs show status changes immediately? Richard.
Login or Signup to post a comment